Πληροφορίες Προγράμματος


Το ΕΠΑΛ Καλαμαριάς κάνει ‘ΚΛΙΚ’ και προστατεύει!


Το  ΕΠΑΛ Καλαμαριάς τη σχολική χρονιά 2019-2020 έγινε μέλος του Περιφερειακού Δικτύου «Κλικ, προστάτευσέ το!», συμμετέχοντας στο αντίστοιχο πρόγραμμα, το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με την υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, με θέμα:

«Κλικ…στο γραφικό λιμανάκι των ψαράδων στη Ν. Κρήνη»

Στόχος είναι οι συμμετέχοντες μαθητές της Β Λυκείου του τομέα πληροφορικής  με υπεύθυνους τον κο Τριανταφύλλου Ευάγγελο και την κα Κωστελίδου Θεοδώρα, να στρέψουν τη ματιά τους στην περιοχή τους, να αναπτύξουν την παρατηρητικότητά τους και να ευαισθητοποιηθούν,  να ερευνήσουν ποιο στοιχείο απειλείται και πρέπει να προστατευτεί και να αναλάβουν δράση  κάνοντας ‘ΚΛΙΚ’,  αιχμαλωτίζοντάς το σε φωτογραφίες καθ’ όλη τη διάρκεια της υλοποίησής της.

Οι μαθητές αφού κινητοποιήθηκαν κάνοντας βόλτες στην περιοχή τους, παρατήρησαν και κατέγραψαν πιθανά μέρη που θα μπορούσαν να προστατευτούν. Κατόπιν ψηφοφορίας επιλέχθηκε το λιμανάκι των ψαράδων που βρίσκεται πίσω και παραπλεύρως από το πρώην νοσοκομείο «Παναγία» στη Ν. Κρήνη. Ένα άγνωστο σημείο της περιοχής για τους περισσότερους, και κυρίως τους νεότερους σε ηλικία Θεσσαλονικείς, που μοιάζει με μικρό νησάκι, γραφικό μεν και όμορφο, που δεν έχει όμως τύχει της δέουσας προσοχής.

Οι πρώτες φωτογραφίες που αιχμαλώτισαν το χώρο,  δημιούργησαν την αίσθηση πως ο χρόνος εκεί για κάποιο λόγο σταμάτησε! Τα σημάδια εγκατάλειψης είναι εμφανή.  Σκουπίδια, θαλασσοδαρμένες βάρκες μέσα σε αγριόχορτα και νερά και γενικά ένα μη αξιοποιήσιμο κομμάτι, μπροστά από το παρεκκλήσι του Νεομάρτυρος Αγίου Γεωργίου Εν Κρήνη.

Το επόμενο βήμα ήταν να καταγράψουν τις δράσεις τους, στις οποίες περιλαμβάνονται η δημιουργία ιστολογίου και σελίδων στα κοινωνικά δίκτυα για την ανάδειξη του θέματος και τη διάχυση των δράσεων, η δια ζώσης ενημέρωση των αρμόδιων φορέων και φυσικά η πολλή προσωπική τους δουλειά, μια και ήδη ξεκίνησαν με τον καθαρισμό και θα συνεχίσουν με τον καλλωπισμό του χώρου,  ώστε να κάνουν τελικά ‘ΚΛΙΚ’ στην περιοχή όπως την φαντάστηκαν! 

Σχόλια